domingo, 27 de noviembre de 2011

Curs 2011/2012. L'insitut en la setmana Europea de reducció de residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus, EWWR (European Week for Waste Reduction) té com a finalitat fomentar accions sostenibles per a prevenir la generació de residus en tota Europa, mostrant l'estreta relació que existeix entre hàbits de consum i impactes ambientals. Durant esta setmana es donen a conèixer accions de sensibilització organitzades per diferents entitats (des d'administracions públiques fins a empreses o ONG) amb la finalitat d'arribar a un públic ampli i divers. Aquest projecte de tres anys, compta amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea fins a l'any 2011. Nosaltres participarem amb el següent programa d'activitats per a la setmana:

Dilluns dia 21 de Novembre. A partir del dilluns i durant tota la setmana el departament de Plàstica i el de Tecnologia han realitzat diversos tallers per reduir els residus. L'objectiu és aconseguir que diferents tipus de residus tinguen una segona vida com a objectes vàlids i útils. Un dels tallers ha consistit a elaborar moneders a partir d'envasos de tetrabrik, en un altre dels tallers es van elaborar arracades, collarets i clauers amb encapsulat de Nespresso una vegada utilitzat.

Dimarts dia 22 de Novembre. Inauguració de l'exposició de treballs sobre reducció de residus realitzats per l'alumnat del tercer curs de l'ESO PDC, que es col·locarà en l'entrada i en els passadissos de la planta baixa del centre.

Dimecres dia 23 de Novembre . Iniciem la Campanya d'ajuda “Un somriure per a Aitana” amb la ubicació dels punts de recollida de taps de plàstic per a ser reciclats.

Dijous dia 24 de Novembre. Taller de reutilització d'envasos de plàstic i alumini per part de l'alumnat del PDC.

Divendres dia 25 de Novembre. Celebració del dia de reducció de residus, a l'hora del pati sonarà la música de Schoenberg . Nadia Mouzo i Roberto Alonso, dos alumnes de 3r ESO PDC llegiran una traducció i adaptació de l'obra “La nena que va salvar el Planeta” de Mirin Sagrario Vidondo que apareix a continuació:

Això era una nena
que somiava desperta
amb salvar el planeta.
Era una nena molt llesta,
a més d'una artista,
amb, llaunes i xinxetes
feia belles marionetes.
Els cartrons i caixes usava
per fer cases de fades
que pintava i decorava.

Tot ho volia reciclar
i a la gent ensenyar,
mes com era petita
no li volien escolta
r.
Així que u
na cosa va penar, anava a estudiar
per a mestra poder ser
i ensenyar a la terra voler.
Mentre, faria un estel amb una cua on posaria paper
ets

amb molts consells.
A cada ciutat un cauria,
algun nen ho llegiria
i llavors aprendria
a ser m
illor cada dia.
I conte contat el planeta encara no s'ha salvat
però està a la teva mà
el tenir-ho net i sa.

MONEDERS DE TETRABRICK

Amb motiu de la setmana de reducció de residus, que es celebra del 19 al 27 de novembre; al institut IES Politècnic s'ha realitzat una activitat amb els diferents alumnes del centre per a promoure el reciclatge i la reutilització d'envasos perquè els alumnes puguin contribuir a reduir una mica la quantitat de residus que es fan dia a dia al nostre voltant. Es pretén fomentar laconscienciació de previndre la producció de residus.

Es tracta d'una activitat ideada sobre tot per als alumnes de 1er de ESO, però es pot fer amb qualssevol curs. Es tracta de fer un moneder amb l'envase d'un tetrabric.
Els alumnes han de tallar, doblar i apegar; amb la qual cosa es diverteixen al mateix temps que aprenen.
Amb aquesta activitat el que es pretén es consensuar a l'alumne amb el tema del reciclatge i de la reutilització dels residus que tots els dies creem al nostre voltant.
Ensenyar als nostres alumnes a reutilitzar materials per a un nou ús és un gest simbòlic que cuida el nostre medi ambient.

Com reciclar un Tetrabrick?

Manualitat molt senzilla en la qual en uit passos farem un moneder a partir d'un cartró de brick.

MATERIALS
1- Un brick de litre dels quals tenen tancament de tap de rosca.
2- Tisores fortes i un cúter.
3- Precinte de colors o cinta aïllant de colors / Tros de velcro autoadhesiu.
4- Grapadora.
5- Un retolador.


TUTORIAL (PAS A PAS)

En primer lloc esbandeix repetides vegades el brik fins que quedi completament net, deixa-ho amb el tap obert de cap per avall perquè s'assequi del tot.
A continuació desmunta les cantonades fins a deixar l'envàs pla. Retalla la part superior i inferior de l'envàs. Si fa falta tornar a netejar.
A continuació ficarem cap a dins els extrems del TetraBrik que havíem estès per aplanar-ho i ho repassem amb el mànec de les tisores. Una vegada tinguem les vores plegades, divideix l'envàs en tres parts iguals al llarg. Plega el terç inferior cap a la part superior i el terç superior restant cap a l'inferior (quedant la boca cap amunt).
Retalla el tros sobrant del terç inferior (el que no té la boca), la part de dins.
Pressiona la solapa contra la "boca", aixina quedarà una marca circular que podràs repassar amb el retolador i retallar després amb el cúter. Això serà el tancament. Retalla a més la solapa deixant una forma bonica.
Ara has de remetre els costats del moneder , perquè quedi "manxa" en els laterals.
Ara toca folrar totes les vores amb el precinte o la cinta aïllant de colors.
Amb una tira de precinte o cinta aïllant uneix la part central del moneder , perquè no es "obri".

Ja aquesta llest , ara solament has de tancar el moneder passant la boca pel forat rodó de la solapa i tancant el tap de rosca.

A mesura que la usis, el moneder anirà prenent forma i es farà cada vegada més suau i manejable. Com passa amb gairebé tots els moneders, el més difícil és tenir-los plens de diners.

Amb aquesta activitat el que pretenem és el següent:
1. Allargar la vida útil del material
2. Revaloritzar l'energia, que va ser necessària per produir el Tetra-Brik
3. Disminuir la quantitat de "Residus"
4. Campanya de Sensibilització i Conscienciació Ambiental

REDUCCIÓ, REUTILITZACIÓ I RECICLATGE D'ENVASOS ALIMENTARIS

L’activitat ha consistit en realitzar i exposar una dotzena de pòsters elaborats per l’alumnat,

Els alumnes han anat recollint envasos d’aliments per analitzar si eren excessius o no. Els que han considerat que eren innecessaris o que es podien reduir els han col·locat en pòsters amb el missatge corresponent per cridar l’atenció dels seus companys.

Hi ha missatges del tipus:

Evita sempre que pugues l’ús de productes envasats individualment.”

Les fruites i verdures millor sense safata.”

amb la finalitat de conscienciar de l’excés de residus en els envasos alimentaris.

UN SOMRIURE PER A AITANA

L’IES Politècnic s’uneix a la lluita per salvar a Aitana García que es una xiqueta de 9 anys de Tarazona (Zaragoza). Té una cardiopatia congènita per la que necessita un transplantament de cor i pulmó en un hospital de Boston. La seua família no pot pagar l’operació, i per això la FUNDACIÓ SEUR ha decidit ajudar-la encarregant-se de la recol·lecció i del transport de taps de plàstic des de tots els punts del país, fins a la planta recicladora d’ACTECO en Ibi, on son reciclats. Aquestes entitats donaran els diners resultants a la família de la xiqueta. Els seus pares Isabel i Luís estaran molt agraïts per la teua ajuda.

Podeu portar taps per col·laborar, hem situat un punt de recollida al costat de Consergeria. Tots els taps valen si són de plàstic: taps de bicks de llet, suc, refresc, ampolles d'aigua, detergent, suavitzant, licors...

ENTRE TOTS PODEM AJUDAR-LA!!!